Wat zijn monoklonale antilichamen?

.

Er is veel terminologie bij de diagnose van borstkanker, die erg overweldigend kan zijn. Je kunt worden overspoeld met verschillende woorden, behandelingen en medicijnen waar je nog nooit van hebt gehoord. Hierdoor kan het moeilijk zijn om ze allemaal te onthouden na overleg, wanneer je misschien hun betekenis wilt opzoeken.

Bij gerichte biologische therapieën kan de naam van het medicijn inzicht geven in het type medicijn dat wordt gebruikt. Veel gerichte biologische therapieën eindigen bijvoorbeeld op “mab”, zoals Trastuzumab, Bevacizumab en Atezolizumab. Deze “mab” staat voor monoklonaal antilichaam, een soort immunotherapie. Dit brengt ons bij de volgende vraag: wat zijn deze monoklonale antilichamen en hoe werken ze?

Belangrijke tip: zoek altijd naar de ‘mab’ aan het einde van de medicijnnaam om te bepalen of het een monoklonaal antilichaam is.

Monoklonale antilichamen

Monoklonale antilichamen zijn een klasse geneesmiddelen die worden gebruikt bij bepaalde behandelingen van borstkanker die gerichte biologische therapieën worden genoemd. Antilichamen zijn eiwitten die bepaalde eiwitten die op het oppervlak van cellen leven, kunnen herkennen. De antilichamen hechten zich aan deze eiwitten (zie diagram). De term monoklonaal betekent slechts ‘een van de vele’ – monoklonale antilichamen zijn gewoon identieke antilichamen. Het gedrag van de cel kan worden veranderd wanneer een antilichaam zich bindt aan het eiwit op het celoppervlak. Ze kunnen zeer effectief zijn omdat ze een zeer hoge bindingsaffiniteit hebben voor specifieke celoppervlakte-eiwitten.

Hoe monoklonale antilichamen werken

Een voorbeeld van een gerichte biologische therapie is Trastuzumab – een monoklonaal antilichaam dat zich richt op de HER2-eiwitreceptor. HER2 kan tot overexpressie worden gebracht in borstkankercellen. Hierdoor heb je waarschijnlijk een test ondergaan om te zien of je HER2-positief bent. Dit betekent dat het tumortype veel HER2-eiwitten bevat. Dit zou kunnen betekenen dat je in aanmerking komt voor behandeling met Trastuzumab, in de handel bekend als Herceptin®. Dit monoklonale antilichaam is specifiek voor HER2-receptoreiwitten en kan na binding de celdeling veranderen, in een poging de groei van de borstkankercellen te vertragen. Bekijk onze blogpost ‘De Geschiedenis van HER2 en Herceptin®’ om het verhaal achter deze succesvolle therapie te leren kennen. 

Hoe OWise kan helpen met onbekende woorden

Als je woorden tegenkomt waar je niet zeker van bent tijdens je afspraken of bij het lezen van je diagnose, dan is OWise er om je te helpen. Je kunt met een klik op de knop de woordenlijst in de app raadplegen om te verduidelijken en te begrijpen wat bepaalde woorden betekenen. Je kunt tijdens je afspraken je afspraken opnemen of aantekeningen maken in de app. Dit helpt je bij het terughalen van woorden waarmee je misschien niet vertrouwd bent.

Laat ons weten of dit artikel je heeft geholpen. Heb je opmerkingen of suggesties? 

Neem contact op