De geschiedenis van HER2 en Herceptin®

De ontdekking van het HER2-gen leidde tot de ontwikkeling van Herceptin®, dat tegenwoordig veel wordt gebruikt bij HER2+ -borstkankerpatiënten. Het gebruik van dit medicijn was een doorbraak in het veld en verbeterde resultaten voor mensen met uitgezaaide borstkanker. Dit begon met de ontdekking van het HER2-gen en leidde tot de ontwikkeling van een monoklonaal antilichaam dat zich richt op het HER2-eiwit waarvoor het gen codeert.  

Het ontdekken van genen die aan kanker gelinkt zijn

In 1983 ontdekte een groep Amerikaanse wetenschappers in Robert Weinberg’s group het eerste gen geassocieerd met kanker: “Ras” 1. Van genen die met kanker zijn geassocieerd, is aangetoond dat ze de agressieve groei van cellen bevorderen (oncogenen genoemd) en het was belangrijk om deze genen te identificeren, zodat wetenschappers konden begrijpen hoe tumoren worden gevormd. Met deze kennis konden wetenschappers verschillende manieren voorstellen waarop abnormale celgroei kon worden voorkomen of gestopt.

Het HER2-gen

Het HER2-gen kan een rol spelen bij de ontwikkeling van borstkanker en werd voor het eerst ontdekt bij ratten in 1984 door Weinberg’s group 2. De link met borstkanker werd later geïdentificeerd door Dennis Slamon. Hij ontdekte dat het HER2-eiwit in hoge concentraties aanwezig is bij ongeveer 30% van de borstkankers3. Het HER2-eiwit (dat staat voor humane epidermale groeifactor receptor 2) wordt geproduceerd door het HER2-gen en zit op het oppervlak van borstcellen. De rol van dit eiwit is om te bepalen hoe een borstcel groeit en herstelt. Bij bepaalde borstkankers kan dit gen worden gewijzigd, wat leidt tot een toename van het aantal HER2-eiwitten op het oppervlak van je cel. Als gevolg hiervan kan dit leiden tot een abnormale celdeling en groei. 

De doorbraak

Deze bevindingen leidden ertoe dat onderzoekers suggereerden dat als ze het HER2-eiwit zouden kunnen blokkeren, ze mogelijk de groei van HER2-positieve borstkanker zouden kunnen vertragen.

Ze stelden voor dat een antilichaam – een eiwit dat kan binden aan een celoppervlak – zich zou kunnen hechten aan het HER2-eiwit en de groei van deze borstkankertumoren zou kunnen stoppen. Slamon heeft zelfs aangetoond dat dit inderdaad in een laboratoriumschaal kan gebeuren. Vervolgens toonde een samenwerking tussen Genentech en UCLA aan dat het antilichaam de groei van HER2-positieve tumoren bij muizen kon onderdrukken.

De introductie van Herceptin®

Dit werd vervolgens door Genentech ontwikkeld om Trastuzumab, in de handel bekend als Herceptin®, voor menselijk gebruik te produceren. De behandeling werd halverwege de jaren negentig voor het eerst geïntroduceerd in klinische onderzoeken voor patiënten met uitgezaaide borstkanker die HER2-positief waren. De onderzoeken lieten opmerkelijke resultaten zien – in 2005 toonden vijf onderzoeken met meer dan 10.000 vrouwen aan dat de therapie het herhalingspercentage halveerde en de mortaliteit met 30% verminderde 4-6. Tegenwoordig zijn meer dan 2 miljoen mensen met het medicijn behandeld!

Lees onze blogpost om te begrijpen hoe je geneesmiddelen kunt herkennen die monoklonale antilichamen zijn en hoe ze werken: ‘Wat zijn monoklonale antilichamen?’

Vond je dit interessant? Laat het ons weten! 

Neem contact op

Geraadpleegde literatuur

  1. Parada LF, Weinberg RA. Presence of a Kirsten murine sarcoma virus ras oncogene in cells transformed by 3-methylcholanthrene. Mol Cell Biol. 1983;3(12):2298‐2301.
  2. Schechter AL, Stern DF, Vaidyanathan L, et al. The neu oncogene: an erb-B-related gene encoding a 185,000-Mr tumour antigen. Nature. 1984;312(5994):513‐516.
  3. Slamon DJ, Clark GM, Wong SG, Levin WJ, Ullrich A, McGuire WL. Human breast cancer: correlation of relapse and survival with amplification of the HER-2/neu oncogene. Science. 1987;235(4785):177‐182. 
  4. Joensuu H, Kellokumpu-Lehtinen PL, Bono P, et al. Adjuvant docetaxel or vinorelbine with or without trastuzumab for breast cancer. N Engl J Med. 2006;354(8):809‐820.
  5. Romond EH, Perez EA, Bryant J, et al. Trastuzumab plus adjuvant chemotherapy for operable HER2-positive breast cancer. N Engl J Med. 2005;353(16):1673‐1684. 
  6. Piccart-Gebhart MJ, Procter M, Leyland-Jones B, et al. Trastuzumab after adjuvant chemotherapy in HER2-positive breast cancer. N Engl J Med. 2005;353(16):1659‐1672. 

Lees meer

https://www.cancer.gov/research/progress/discovery/her2
https://clincancerres.aacrjournals.org/content/13/1/1                                                                       https://www.herceptin.com