NHS Innovation Accelerator

NHS Innovation Accelerator logo

Anne sloot zich bij de NHS Innovation Accelerator (NIA) aan vanuit Nederland om OWise in 2015 te ontwikkelen. De NIA faciliteert Annes inspanningen om de patiëntervaring en de dialoog tussen patiënt en arts te verbeteren door OWise beschikbaar te maken voor borstkankerpatiënten en clinici in het hele Verenigd Koninkrijk.

OWise is door de NIA geselecteerd als effectief hulpmiddel in het behandelingsproces van kanker.

OWise is een innovatieve app voor patiëntondersteuning die in een peer-reviewed medisch tijdschrift wordt aangetoond om de interactie tussen patiënt en arts te verbeteren en wordt aanbevolen door 90% van de patiënten en clinici.

OWise borstkanker, de eerste mobiele app die patiënten gepersonaliseerde medische ondersteuning biedt tijdens hun behandeling, was het onderwerp van een validatiestudie die nu is gepubliceerd in de Journal of Medical Internet Research – Cancer. Het onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, de eerste validatiestudie van een mobiele borstkanker-app die is gepubliceerd in een peer-reviewed medisch tijdschrift, ondersteunt sterk het gebruik van OWise-borstkanker als een instrument voor gedeelde besluitvorming. gewaardeerd door zowel clinici als patiënten.

Naast het aanbieden van gepersonaliseerde medische informatie aan borstkankerpatiënten, biedt OWise ook trackingtools waarmee patiënten hun behandelervaringen, bijwerkingen en algehele kwaliteit van leven kunnen registreren, naast een reeks andere nuttige functies. OWise maakt gepersonaliseerde behandeling eenvoudiger en effectiever, waardoor veranderingen in pijn-, ziekte- en vermoeidheidsniveaus gemakkelijk kunnen worden vastgelegd en gedeeld met zorgprofessionals, die vervolgens de gegevens die patiënten in de app vastleggen kunnen gebruiken om beslissingen over behandelingsopties te onderbouwen.

Het wetenschappelijke artikel in de Journal of Medical Internet Research Cancer[JMIR Cancer 2016, Jun 07, 2(1): e8] beschrijft dat gebruikers van OWise een toegenomen gevoel van controle over hun leven melden tijdens de behandeling en dat professionals in de gezondheidszorg constateren dat de dialoog tussen patiënt en arts is verbeterd.

“We zijn heel blij dat de resultaten in de Journal of Medical Internet Research – Cancer bevestigen wat we van patiënten en clinici hebben gehoord sinds we in 2013 op de markt kwamen, en we hopen deze gratis tool aan zo veel mogelijk borstkankerpatiënten te kunnen aanbieden.”, zegt dr. Anne Bruinvels, de uitvinder en CEO van de app.

De originele app is in Nederland ontwikkeld in samenwerking met patiënten om vanaf de diagnose zo waardevol mogelijke ondersteuning te bieden. Op basis van het succes kreeg Dr. Bruinvels een Fellowship van de NHS Innovation Accelerator, een programma gericht op het gemakkelijker beschikbaar maken van nieuwe ideeën en technologieën voor patiënten, om de ontwikkeling van OWise borstkanker in de NHS te ondersteunen.

De OWise app voor borstkanker kan worden gedownload via www.owise.uk en via de iTunes en Play app stores.