5 Feiten die je misschien niet weet over borstkanker

Female statue

Borstkanker is de eerste kanker ooit geregistreerd  

Egyptian PyramidsEen manuscript uit 3000 v.Chr. beschreef een “uitpuilende massa in de borst” welke werd geconcludeerd als een ernstige ziekte zonder beschikbare behandeling. De aantekeningen, vermoedelijk gemaakt door de Egyptische Imhotep, werden getranscribeerd op een papyrusrol die Edwin Smith in 1862 heeft gekocht1. Dit is de vroegste melding van kanker die is ontdekt en benadrukt de voortgang van de behandeling van borstkanker in termen van screenings, diagnose, en behandelingen.

Tamoxifen is oorspronkelijk gemaakt als anticonceptiepil

Nu een veel voorkomende hormonale behandeling, is tamoxifen oorspronkelijk gemaakt voor een heel ander doel. Wetenschappers in de jaren zestig synthetiseerden het medicijn in de hoop dat het oestrogeen zou blokkeren en zou werken als een effectief anticonceptiemiddel. Tijdens het testen ontdekten ze echter dat tamoxifen de ovulatie bij vrouwen stimuleerde in plaats van onderdrukte2.

Dit werd oorspronkelijk als een mislukking gezien en de ontwikkeling van tamoxifen werd bijna opgegeven. De teamleider, Arthur Walpole, weigerde daar echter te stoppen. Hij dreigde met zijn ontslag als het project zou stoppen. Ze besloten om tamoxifen te ontwikkelen als een behandeling voor borstkanker, wat ertoe heeft geleid dat het nu ‘s werelds best verkochte hormoontherapie voor borstkanker is. 

Chemotherapie was een product van de Eerste Wereldoorlog

Poppy fieldIn de Eerste Wereldoorlog begon chemische oorlogsvoering te domineren in de frontlinies. De meest beruchte hiervan was mosterdgas, ook wel bekend als stikstofmosterd. In de jaren veertig merkten twee farmacologen van Yale, Alfred Gilman en Louis Goodman, op dat de soldaten die getroffen waren door mosterdgas een verrassend laag aantal immuun cellen in hun bloed hadden. Ze veronderstelden dat als mosterdgas normale witte bloedcellen zou kunnen vernietigen, het waarschijnlijk leek dat ze ook kankerachtige cellen zouden kunnen vernietigen. 

In 1942 werd de eerste klinische proef opgezet om het gebruik van stikstofmosterd bij het vernietigen van kankercellen te testen. De proef was een succes en bij verdere ontwikkeling door professor Alexander Haddow werd het exacte molecuul in stikstofmosterd gevonden dat nodig was om kankercellen te doden, terwijl de chemische stof ook minder giftig werd voor normale cellen. Dit betekende de geboorte van chemotherapie, en verdere ontwikkelingen van het oorspronkelijke ontdekte molecuul leidden tot chemotherapeutische geneesmiddelen zoals cyclofosfamide3

Borstkanker ontwikkelt zich eerder in de linkerborst dan in de rechterborst  

Women checking her breastIn de afgelopen 70 jaar hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat eenzijdige borstkanker 5-13% meer kans heeft om zich te ontwikkelen in de linkerborst dan in de rechter4,5. De redenen waarom zijn nog onbekend. Mogelijke theorieën zijn onder meer dat de linkerborst iets groter is dan de rechterborst6, borstvoeding gewoonlijk de voorkeur heeft aan de rechterkant, waarvan wordt gesuggereerd dat dat het risico op borstkanker verminderen 7, of dat de meest voorkomende rechtshandige vrouwen de linkerborst vaker controleren op knobbeltjes8

Deze verklaringen worden echter tegengegaan door verschillende bevindingen, waaronder het feit dat deze asymmetrie van borsttumoren ook bij mannen wordt aangetroffen, en ook aanwezig is in borsttumoren die in de borst blijven of zich verspreiden naar omringende weefsels5.

Borstamputaties dateren uit de jaren 1800

In 1882 werd een mijlpaal bereikt in de behandeling van borstkanker toen een radicale borstamputatie werd uitgevoerd door William Halsted9. Al het borstweefsel werd verwijderd, evenals de twee spieren achter de borst en de lymfeklieren in de oksel. Deze benadering was revolutionair, met eerdere operaties die leidden tot slechte lange termijn resultaten en vooruitzichten. They were offered as a one-size-fits-all approach, no matter the woman’s age or tumour type. Ze werden aangeboden als een one-size-fits-all aanpak, ongeacht de leeftijd van de vrouw of het type tumor. Niettemin moesten, door de daaropvolgende verzwakking van de armfunctie en lymfoedeem, evenals het effect op het lichaamsbeeld van vrouwen, nieuwe opties voor opereren worden onderzocht10.

Tegenwoordig is een borstamputatie nog steeds een veel voorkomende procedure voor de behandeling van borstkanker, maar de initiële radicale borstamputatie die door Halsted werd uitgevoerd, wordt zelden gebruikt. In plaats daarvan wordt een hele reeks factoren in overweging genomen voordat voor een borstamputatie wordt gekozen, en er zijn nu verschillende soorten behandelingen beschikbaar, waaronder een borstsparende operatie.

We hopen dat je het leuk vond om wat meer te leren over de geschiedenis en feiten van borstkanker. Als je momenteel bent gediagnosticeerd of wordt behandeld voor borstkanker, verkrijg dan persoonlijke ondersteuning met de OWise-app. Ontvang veilige en betrouwbare informatie en verzamel waardevolle inzichten over je dagelijkse welzijn die je medische team kunnen helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen over de behandeling. Download de app vandaag nog!

Vond je dit interessant? Laat het ons hieronder weten!

Neem contact op

 

Geraadpleegde literatuur

  1. Hajdu S. (2010) A note from history: Landmarks in history of cancer, part 1. Cancer. 117(5):1097-1102.
  2. Quirke V. (2017) Tamoxifen from Failed Contraceptive Pill to Best-Selling Breast Cancer Medicine: A Case-Study in Pharmaceutical Innovation. Frontiers in Pharmacology. 8.
  3. DeVita V, Chu E. (2008) A History of Cancer Chemotherapy. Cancer Research. 68(21):8643-8653.
  4. Busk T, Clemmesen J. (1947) The Frequencies of Left- and Right-sided Breast Cancer. British Journal of Cancer. 1(4):345-351.
  5. Sughrue T, Brody J. (2014) Breast Tumor Laterality in the United States Depends Upon the Country of Birth, but Not Race. PLoS ONE. 9(8):e103313.
  6. Trichopoulos D, Lipman R. (1992) Mammary Gland Mass and Breast Cancer Risk. Epidemiology. 3(6):523-526.
  7. Ing R, Ho J, Petrakis N. (1977) Unilateral Breast-feeding and Breast Cancer. The Lancet. 310(8029):124-127.
  8. Hartveit F. (1983) The side and size of breast tumours. Clinical Oncology. 9(2):135-142.
  9. Rankin J. William Stewart Halsted. (2006) Annals of Surgery. 243(3):418-425.
  10. Patey D, Dyson W. (1948) The Prognosis of Carcinoma of the Breast in Relation to the Type of Operation Performed. British Journal of Cancer. 2(1):7-13.